Zagrebačka burza

učitavam
Tečajevi Akademije u rujnu:

19. rujna - Odgovornost uprava, upravnih i nadzornih odbora

20. rujna - Osnove tržišta kapitala

26. rujna - Osnove fundamentalne analize

RSS Novosti
  • Naslovna
  • Svečano dodijeljene Nagrade Zagrebačke burze
ispiši
Svečano dodijeljene Nagrade Zagrebačke burze
12. prosinca 2018. - U Zagrebu su svečano dodijeljene Nagrade Zagrebačke burze.
 
Odbor za Nagrade Zagrebačke burze odlučio je o nagradama u ukupno sedam kategorija, razmatrajući objektivne, statističke kriterije, ali i ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala:
1. Dionica s najvećim prometom; 2. Dionica s najvećim porastom cijene; 3. Dionica s najvećim porastom prometa; 4. Član godine; 5. Nagrada Akademije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala; 6. Nagrada za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala; i 7. Dionica godine prema izboru javnosti.
 
Uzvanike i nagrađene pozdravila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izrazivši zadovoljstvo što je ova dodjela nagrada postala tradicionalno događanje kojem je cilj kontinuirano identificirati i nagrađivati pozitivne primjere na našem tržištu.
Uvodnim riječima uzvanicima su se obratili i Zdravko Zrinušić, državni tajnik Ministarstva financija, te Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga dr. Ante Žigman, koji je u uvodnom govoru istaknuo: U 2018. godini tržište je osjetilo posljedice stresnih uvjeta koji su se događali u prethodnoj godini, no i u takvim uvjetima isprofilirali su se vrijednosni papiri zanimljivi ulagateljima. Određeni izdavatelji ostvarili su dobre, ako ne i odlične poslovne rezultate, što je u konačnici rezultiralo i povećanjem prometa i vrijednosti njihovih financijskih instrumenata uvrštenih na burzi. I što je važno naglasiti, izdavatelji s dobrim korporativnim upravljanjem, dobrim odnosima s investitorima te pravovremenim, točnim i kvalitetnim objavama svojih informacija uvijek su bili i bit će u fokusu ulagačke aktivnosti. Stoga i Hanfa, kao regulator i nadzorno tijelo, poseban naglasak stavlja na transparentnost informacija i korporativno upravljanje izdavatelja. Dodatan potencijal tržištu kapitala zasigurno bi dao i razvoj posttrading tržišne infrastrukture u vidu dobivanja potrebnih licenci, koje također vrijede za cijelo EU tržište, ali i uvrštenja novih izdavatelja na burzu, primjerice državnih poduzeća. Sve navedeno utjecalo bi na vraćanje povjerenja tržištu kapitala na čijem razvoju trebaju raditi svi njegovi sudionici.
 
U kategoriji Dionice s najvećim prometom nagradu je u ime Valamar Riviere d.d. preuzeo Filip Močibob, voditelj Financija i Odnosa s investitorima: Veliko mi je zadovoljstvo primiti ovu nagradu za koju smatram da je odličan pokazatelj Valamarove konzistentne izvrsnosti u poslovanju i komunikaciji. Naši dionici prepoznaju nas kao lidera u stvaranju nove vrijednosti i postavljanju visokih standarda u transparentnosti izvještavanja. Hvala vam na nagradi za Dionicu s najvećim prometom, uvjeren sam da i dalje nastavljamo u smjeru jedne vodećih dionica na hrvatskom tržištu kapitala i to stvaranjem dodatne likvidnosti te uključivanjem novih potencijalnih ulagača kroz razne susrete, prezentacije i konferencije za investitore.
 
U ime Atlantic Grupe d.d., čija je dionica ostvarila najveći porast cijene, nagradu je preuzeo Zoran Stanković, potpredsjednik za Financije: Atlantic Grupa je danas već veteran hrvatskog tržišta kapitala, kao i pionir u korištenju različitih mehanizama financiranja rasta, a konačno i uvrštenja u Vodeće tržište Zagrebačke Burze. Kvalitetno upravljanje i transparentnost u odnosima s investitorima Burza je već više puta prepoznala i nagradila, a posebno nas veseli činjenica da uspješno poslovanje tržište honorira i na vrlo mjerljiv i opipljiv način, o čemu svjedoči i Nagrada Zagrebačke burze u kategoriji "Dionica s najvećim porastom cijene". Nadamo se kako ovo reflektira i napredak u razvoja tržišta u cijelosti, koje će nastaviti nagrađivati strategiju, kvalitetu procesa i rezultate. 
 
Dionica Maistre d.d. dobitnik je u kategoriji Dionica s najvećim porastom prometa.

 


Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. i ove su godine dobitnik nagrade za Člana godine, koja je uručena g. Matku Maraviću, predsjedniku Uprave: I ove godine nam je iznimna čast primiti nagradu Zagrebačke burze za Člana godine. Vjerujemo da ova nagrada potvrđuje ispravnost naše strategije konstantne promocije domaćeg tržišta kapitala, kvalitetu naše usluge i predanost svih naših zaposlenika. Ova godina je donijela relativno negativan sentiment na domaćem dioničkom tržištu te stoga svi zajedno moramo uložiti dodatne napore za vraćanje povjerenja i pronalazak novih investitora u hrvatsko tržište kapitala. Mi ćemo se truditi i dalje biti predvodnici razvoja, ali smo sigurni da će nam se pridružiti i ostatak zajednice.
 
Nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala pripala je Miodragu Šajatoviću, glavnom uredniku tjednika LIder. Preuzimajući nagradu, istaknuo je: Zahvaljujem na dodjeli ovogodišnje nagrade Zagrebačke burze za doprinos razvoju tržišta kapitala u Hrvatskoj. Bio sam 1991. nazočan prvoj transakciji obnovljene Zagrebačke burze, pisao sam i kolumne kojima su povodi bili događanja na tržištu kapitala. Ipak, želim naglasiti da su za ovu nagradu najviše zaslužni brojni novinari. Oni koji su  tijekom proteklih 30 godina, u redakcijama gdje sam bio urednik (Poslovni svijet Večernjeg lista, Poslovni tjednik, Poslovni dnevnik i konačno, od 2005. Lider), znalački pisali o događanjima na burzi i tržištu kapitala u širem smislu.
Vjerujem da tržištu kapitala u Hrvatskoj slijede uzbudljiva vremena i da će brojni domaći poduzetnici, sada kad su ušli u godine kada trebaju odlučiti o novoj fazi u životu tvrtki koje su stvorili i razvijali, izabrati uređeno tržište da na njemu pronađu nove suvlasnike ili  investitore. Mi u Lideru rado ćemo se, medijskom potporom, pridružiti tim  nastojanjima.
 
Robi Špoljarić, predsjednik studentske udruge eSTUDENT, primio je nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala. eSTUDENT svake godine ostvaruje sve veći napredak u povezivanju akademske i gospodarske zajednice te nastojimo utjecati na edukaciju kako studenata, tako i šire javnosti. Smatramo kako se svaki napredak temelji na edukaciji i znanju te upravo zato održavamo različite projekte kojima pokušavamo pokrenuti pozitivne promjene u zajednici.
 
Iznimna mi je čast već sedmi put zaredom držati u rukama ovo vrijedno priznanje. Očekivanja poslovnih rezultata za ovu godinu veća su od prošlogodišnjih, godine koja je također bila rekordna za Valamar. Valamar i dalje raste – ove godine realizirali smo akviziciju Hotela Makarska d.d., a i napravili prvi korak u internacionalizaciji našeg poslovanja kupnjom hotela u Austriji. Rastao je i broj zaposlenika do brojke od čak 6.600, povećali smo plaće više od 11%, uveli minimalna neto primanja od 5.000 kuna, a u posljednje tri godine otvorili 2300 novih radnih mjesta. Smatram da smo postavili dobre temelje za nastavak ulaganja u rast i razvoj našeg poslovanja. I ponosan sam što ulagači prepoznaju Valamarov potencijal i što nas već sedma nagrada za Dionicu godine vjerno prati na putu ostvarenja naše poslovne vizije, osobito u godini kada smo obilježili i 65. godišnjicu poslovanja, rekao je g. Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere, prilikom preuzimanja nagrade za Dionicu godine prema izboru javnosti.
 
U sklopu svečanosti dodjele Nagrada Zagrebačke burze prvi je put dodijeljena PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti (engl. Building Public Trust Award - BPTA).
PwC Hrvatska, zajedno s predstavnicima Zagrebačke burze, pokrenuli su inicijativu za dodjeljivanje ove nagrade vodećem društvu za otvorenost komunikacije sa svojim dionicima. Cilj je nagrade prepoznati i nagraditi društva koja se diversificiraju kroz jasnoću i transparentnost izvještavanja prema svojim dionicima (dioničare, investitore, banke, regulatore i dr.). Kategorije koje su ocjenjivane su bile napredak, web stranice, strategija, informacije o rizicima, financijske informacije i korporativno upravljanje, a izabrane su na temelju važnosti i relevantnosti za sve dionike Zagrebačke burze. Ocijenjeno je više aspekata unutar svake kategorije, ovisno o tome jesu li objavljene tražene informacije te je li informacija objavljena transparentno ili su objavljene samo osnovne informacije.
Nagrada je dodijeljena društvu AD Plastik d.d., a preuzeo ju je Marinko Došen, predsjednik Uprave.   
PwC Hrvatska, u suradnji sa Zagrebačkom burzom s velikim ponosom i radošću ove će godine po prvi put dodijeliti Nagradu za izgradnju povjerenja javnosti društvu s najvećom transparentnošću informacija prema svojim dioničarima. Želja je PwC-a u Hrvatskoj ovom nagradom doprinijeti još kvalitetnijem i otvorenijem izvještavanju i komuniciranju, a istovremeno potaknuti gospodarske subjekte koji posluju u Republici Hrvatskoj na odgovorno korporativno ponašanje, izjavila je Tamara Maćašović, članica Uprave PwC Hrvatska i članica ocjenjivačke komisije.
 
Događanje je zaključila predsjednica Uprave Zagrebačke burze gđa Ivana Gažić, uputivši čestitke svima nagrađenima.
 
 
Dionica s najvećim prometom Valamar Riviera d.d.
Dionica s najvećim porastom cijene Atlantic Grupa d.d.
Dionica s najvećim porastom prometa Maistra d.d.
Član godine Interkapital vrijednosni papiri d.o.o.
Nagrada Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala eStudent
Nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala Miodrag Šajatović
Dionica godine prema izboru javnosti Valamar Riviera d.d.
PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti AD Plastik d.d.


 
Top 5 po prometuTop 5 najboljihTop 5 najlošijih
ADRS21.536,36 468,00
OPTE540,10 5,45
RIVP395,15 39,60
ERNT274,57 1.105,00
HT250,41 158,50
ADPL165,59 189,50
INA137,74 3.100,00
ARNT129,58 364,00
ZABA111,40 58,50
PODR109,26 412,00
Kratki izvještaj za 18.6.2019
Sveukupni promet4.290.230 Kn
Redovni promet4.290.230 Kn
Dionice 4.290.230 Kn
Obveznice 0 Kn
Strukturirani 0 Kn
Blok promet0 Kn
OTC promet103.124.753 Kn

CROBEX®-0,46%1.899,99
CROBEX10®-0,79%1.113,74
CROBEXprime®-1,13%1.068,99
CROBEXplus®0,83%1.030,96
CROBEXtr®-0,01%1.253,33

više